Naar het nieuwsoverzicht
Naar het nieuwsoverzicht

Wat betekent ‘onder bod’ en wat betekent ‘verkocht onder voorbehoud’?

‘Onder bod’ en ‘Verkocht onder voorbehoud’. Beide termen kom je vaak tegen wanneer je op zoek bent naar een woning. Bijvoorbeeld op Funda, op een makelaarswebsite of op een verkoopbord. Maar wat betekenen ze precies? Als makelaar in regio Utrecht willen we graag wat helderheid scheppen over deze twee veelgebruikte termen. We leggen het graag voor je uit.

Wat betekent ‘onder bod’?

Wanneer een woning ‘onder bod’ is, betekent dit dat een potentiële koper een bod heeft uitgebracht op de woning. Dit bod kan lager, gelijk of hoger zijn dan de vraagprijs. De verkoper heeft dit bod ontvangen, maar er is nog geen definitieve beslissing genomen. Het proces ziet er vaak als volgt uit:

  1. Bod uitbrengen: Een geïnteresseerde koper brengt een bod uit op de woning.
  2. Onderhandelingen: De verkoper kan het bod accepteren, weigeren of een tegenbod doen. Deze fase kan enkele uren, dagen tot weken duren.
  3. Akkoord of afwijzing: Uiteindelijk komt er een akkoord of wordt het bod afgewezen. Als er meerdere bieders zijn, kan dit proces langer duren en intensiever zijn.
  4. Het opstellen van de koopakte: De verkopend makelaar stelt een koopakte/ koopovereenkomst op. Deze wordt eerst door beide partijen gecontroleerd.
  5. Tekenen van akte: Wanneer de koopovereenkomst akkoord is, wordt deze door de verkoper en de koper getekend.
  6. Drie dagen bedenktijd: Na het tekenen heeft de koper wettelijk het recht om binnen 3 dagen na aankoop van het huis af te zien van de koop. Daarna wordt ‘onder bod’ veranderd in ‘verkocht onder voorbehoud’ of ‘verkocht’.

Tijdens fase 1 tot en met 4 dat een woning ‘onder bod’ is, kunnen andere geïnteresseerden nog steeds een bod uitbrengen. De verkoper kan dan beslissen om op het nieuwe bod in te gaan of verder te onderhandelen. Wanneer de koopovereenkomst door verkoper en koper getekend is, kan er geen ander bod meer worden geaccepteerd.

 

Wat betekent ‘verkocht onder voorbehoud’?

Wanneer een woning ‘verkocht onder voorbehoud’ is, betekent dit dat de verkoper en koper een voorlopig koopcontract hebben getekend. De verkoop is echter nog niet definitief, omdat er nog enkele voorwaarden moeten worden vervuld. De meest voorkomende voorbehouden zijn:

Financiering: De koper moet de hypotheek rond krijgen. Als dit niet lukt, kan de koop worden ontbonden.

Bouwkundige keuring: De koper kan een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Als er ernstige gebreken worden gevonden, kan de koper afzien van de koop.

Voorwaarden koper/verhuizing: Soms stelt de koper specifieke voorwaarden, zoals de verkoop van de eigen woning voordat de aankoop definitief is.

Deze voorbehouden geven de koper zekerheid en bescherming tijdens het aankoopproces. Pas als aan alle voorbehouden is voldaan, wordt de verkoop definitief en wordt de woning officieel ‘verkocht’.

 

Waarom zijn deze termen belangrijk?

Voor kopers en verkopers zijn deze termen van belangrijk omdat ze verschillende stadia in het verkoopproces markeren. Voor potentiële kopers betekent ‘onder bod’ dat er mogelijk nog ruimte is om mee te bieden, terwijl ‘verkocht onder voorbehoud’ aangeeft dat de woning waarschijnlijk al naar een andere koper gaat, maar dat er nog een kans is dat de verkoop niet doorgaat.

Voor verkopers betekenen deze termen dat er al serieuze interesse en voortgang is in het verkoopproces, maar ook dat ze alert moeten blijven op de voorwaarden die nog vervuld moeten worden.

 

Wij staan voor je klaar

Onze makelaars in Utrecht helpen je graag door het hele proces van kopen en verkopen heen, van het uitbrengen van een bod tot de definitieve verkoop. Of je nu koper of verkoper bent, wij zorgen ervoor dat je precies weet wat elke stap inhoudt en wat je kunt verwachten.

Wil je meer weten over het koopproces of heb je vragen over specifieke voorwaarden? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Klik op deze link om naar onze contactpagina te gaan.

Tot snel!

Ontdek meer tips en advies

Benieuwd naar meer handige tips over de woningmarkt? Lees ons artikel over een Bouwtechnische Keuring. Klik hier om het artikel te lezen.

Nog meer weten?

Bekijk ook onze andere artikelen

Bekijk andere artikelen
arrow
menu-shape