Bryan's 5 tips voor tijdens jouw bezichtiging!
04-12-2023
Het bezichtigen van een woning is altijd een spannende, maar vooral ook een leuke aangelegenheid. Misschien sta je straks wel in jouw toekomstige droomwoning. Tijdens een bezichtiging komt er veel op je af, dus om goed op pad te gaan, geeft Bryan je graag zijn 5 tips om het meeste uit jouw bezichtiging te halen!
De wijk waar je komt te wonen is misschien wel net zo belangrijk voor jou als het huis zelf. Door een kleine wandeling door de buurt te maken kun je al een goede indruk krijgen. Zijn alle voorzieningen die jij belangrijk vindt aanwezig? Heeft de wijk voldoende parkeergelegenheid en is er een supermarkt in de buurt? Door dit vooraf uit te zoeken kom je achteraf niet voor verrassingen te staan en weet je of de wijk bij jouw past.
Niets is natuurlijk leuker dan door een woning, welke je op de foto’s al geweldig vond, te lopen en aan te voelen of de woning bij jou past. Maar vergeet niet om vragen te stellen aan de verkopend makelaar over punten die je misschien niet op eerste hand ziet. De verkopende partij heeft namelijk een mededelingsplicht. Zij zijn dus verplicht jou in te lichten over eventuele gebreken. Maar daarnaast heb je als koper zelf ook een onderzoeksplicht dus vergeet niet vragen te stellen over zaken als eventuele gekoppelde beperkingen of juridische verplichtingen. Laat bij twijfel altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren.
Dit kan natuurlijk allemaal heel overweldigend zijn wanneer je een woning aan het bezichtigen bent. Daarom is het vaak een goed idee een aankoopmakelaar in de hand te nemen, naast dat deze voor jou het gehele traject voor de aankoop uit handen neemt, stelt hij voor jou tijdens de bezichtiging alle kritische vragen zodat jij je ‘gewoon’ op de woning kunt richten. Meer hierover te weten komen? plan hier een vrijblijvende afspraak in.
Let tijdens een bezichtiging niet te veel op de meubels en de inrichting van de woning. Belangrijker is om een goede indruk te krijgen van de ruimte zelf. Heeft de woning een prettige indeling? Wil je het zo laten of moet/kan je verbouwen? Houd in dat geval rekening met kosten voor een verbouwing.
Als je eenmaal de woning aan het bezichtigen bent vergeet je vaak de vragen die je op voorhand had bedacht. Waar wilde je graag op letten? En welke punten wilde je ook alweer graag controleren? Dit kan je allemaal verhelpen om voor de afspraak een checklist voor jezelf te maken van de vragen waar je op voorhand mee zit.
Hoe duurzamer de woning, hoe lager je energierekening straks. Vraag hierom bij de verkoper wat het energielabel van de woning is en of er al verduurzamingsmaatregelen getroffen zijn. Denk hierbij aan extra isolatie of zonnepanelen. Wil je zelf de woning verder verduurzamen? Neem dan contact op met HypotheekNet Brecheisen, want het verduurzamen van je woning kan vaak meegenomen worden in je hypotheekaanvraag.