Blog huizenprijs 2023
09-02-2023
Brecheisen Blog januari 2023
Wat doet de huizenprijs in 2023?
De huizenprijs daalt. Dat werd al geconcludeerd op de Brecheisen Woningmarktrapportage van Q3, en ook op die van Q4. Snel gestegen hypotheekrente. Afgenomen betaalbaarheid. Verminderd vertrouwen. Minder transacties. De NVM rapporteert prijsdalingen van bijna 6%.
Is nu de gouden tijd om te kopen voor starters aangebroken? Daarvoor geldt ruwweg dat zolang de rente sneller stijgt dan de huizenprijzen dalen, het kopen van een eerste woning niet aantrekkelijker wordt.
Aan de andere kant: is de afkoeling van de huizenmarkt voor verkopers al een reden voor angst op verlies? Nee (nog niet). En dat komt omdat de afgelopen twee jaar de prijzen met maar liefst 33% zijn gestegen. Ook is sinds 2018 het maximale leenbedrag teruggeschroefd tot een -zeer veilige- 100% van de woningwaarde. Verkopers hebben dus een behoorlijke buffer ofwel vet op de botten. Daarnaast: woningen worden, zeker in Utrecht, nog steeds redelijk snel verkocht, soms nog boven de vraagprijs. Dat heeft alles te maken met de nog aanwezige krapte.
TIP
Wist je dat starters onder de 35 jaar onder voorwaarden zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting bij het kopen van hun eerste woning? De waarde van de woning -in 2022 maximaal 400.000 euro- is bovendien in 2023 gestegen naar 440.000 euro. Vraag je Brecheisen Makelaar om advies.
Europese huizenprijzen onder druk
Niet alleen in Nederland, maar in vrijwel heel Europa staan de huizenprijzen onder druk. Zweden is momenteel koploper als het gaat om dalingen. Door de hoge inflatie gevolgd door rentestijgingen, en de variabele rente op aflossingsvrije hypotheken ligt de gemiddelde prijs voor een huis daar nu 14% lager dan in het voorjaar van 2022. Goedkope financiering, gecombineerd met een enorm tekort deden de huizenprijzen tussen 2012 en 2021 met bijna 90% stijgen, nu wordt een keldering verwacht van tegen de 20%.
Bij de prijsdalingen in Nederland en vrijwel overal in Europa speelt eveneens de onzekere uitkomst van de oorlog in Oekraïne, die voor een energiecrisis en nog hogere inflatie heeft gezorgd. Maar in veel landen blijft sprake van krapte, mede omdat de nieuwbouw stagneert (dat geldt o.a. voor Nederland).Tekort aan materiaal, arbeidskrachten, stijgende bouwkosten en de stikstofproblematiek zijn daaraan onder meer debet. Ook is men in afwachting van de gevolgen van de aangekondigde regulering van de middenhuur. Als het rendement voor beleggers door deze regulering terugloopt, kunnen zij hun woningen massaal gaan verkopen.
De huizenprijzen gaan dus dalen. Vraag is nog hoeveel. Banken houden het voor volgend jaar nog op enkele procenten. Meestal wordt een schatting van 3% genoemd en daar houdt ook De Nederlandsche Bank het op in een recent verschenen rapport. DNB verwacht dat woningen de komende 2 jaar meer dan 6% minder waard worden. Als belangrijkste redenen voor de prijsdaling noemt DNB het oplopen van de hypotheekrente en de hogere energieprijzen.
Meer weten over de woningmarkt in Utrecht e.o.?