Naar het nieuwsoverzicht
Naar het nieuwsoverzicht

Alles over het energielabel

Het energielabel is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Door de jaren heen is het energielabel steeds belangrijker geworden bij het verkopen of het aankopen van een woning.  In dit artikel leggen we je uit wat een energielabel is, hoe het de waarde van je huis beïnvloedt, hoe lang het geldig is en waarom het verplicht is bij de verkoop van je huis.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Het label loopt van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Een woning met label A verbruikt minder energie voor verwarming, warm water en verlichting, terwijl een woning met label G juist veel meer energie verbruikt. Dit label wordt bepaald door een gecertificeerde energieadviseur, die kijkt naar aspecten zoals isolatie, dubbel glas, verwarmingsinstallaties en zonnepanelen.

Invloed van het energielabel op de huiswaarde

Een goed energielabel kan de waarde van je huis verhogen. Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Lagere energiekosten: Potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor een energiezuinig huis, omdat ze weten dat hun maandelijkse energiekosten lager zullen zijn.
  • Toekomstbestendigheid: Met de focus op duurzaamheid en energiebesparing worden huizen met een goed label steeds aantrekkelijker. Kopers willen voorbereid zijn op strengere milieuregels in de toekomst.
  • Verbeterde leefbaarheid: Energiezuinige woningen zijn vaak comfortabeler om in te wonen. Ze hebben een stabieler binnenklimaat en minder tocht.

Uit onderzoek blijkt dat huizen met een beter energielabel gemiddeld een hogere verkoopprijs behalen. In de huidige markt is een energiezuinig huis dus een groot pluspunt.

Hoelang is een energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Dit betekent dat je niet elk jaar een nieuw label hoeft aan te vragen, maar het is wel verstandig om je label up-to-date te houden, vooral als je in de tussentijd energiebesparende maatregelen hebt genomen. Heb je bijvoorbeeld recent geïsoleerd of zonnepanelen geplaatst? Dan kan een nieuw energielabel gunstiger uitpakken.

Is een energielabel verplicht bij verkoop?

Ja, bij de verkoop van je woning is een geldig energielabel verplicht. Dit geldt ook bij verhuur van de woning. De koper of huurder moet inzicht krijgen in de energiezuinigheid van de woning. Zonder een geldig label riskeer je een boete van de overheid. Bovendien kan het ontbreken van een label potentiële kopers afschrikken, omdat zij dan geen duidelijk beeld hebben van de toekomstige energiekosten. Daarnaast is het vanaf januari 2024 mogelijk om met een hoger label een hogere hypotheek te krijgen. Dat is voor kopers dus erg gunstig. Meer hierover lees je in dit artikel: Energielabel bepaalt maximale hypotheek.

Wij helpen je graag

Onze makelaars in Utrecht helpen je graag met alles rondom het energielabel van je woning. We kunnen je in contact brengen met gecertificeerde energieadviseurs die je label kunnen bepalen of vernieuwen. Zo zorg je ervoor dat je woning klaar is voor verkoop en optimaal in de markt staat.

Wil je meer weten over hoe een energielabel jouw woningwaarde kan beïnvloeden? Of ben je benieuwd naar andere manieren om je huis verkoopklaar te maken? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Klik op deze link om naar onze contactpagina te gaan.

Tot snel!

Ontdek meer tips en advies

Benieuwd naar meer handige tips over de woningmarkt? Lees ons artikel over het verduurzamen van een jaren ’80 of jaren ’90 woning. Klik hier om het artikel te lezen.

 

 

 

 

 

Nog meer weten?

Bekijk ook onze andere artikelen

Bekijk andere artikelen
arrow
menu-shape